fbpx
HomeLanguagesSuriye’de 2018 Yılında En Göze Çarpan İnsan Hakları İhlalleri Yıllık Raporu

Suriye’de 2018 Yılında En Göze Çarpan İnsan Hakları İhlalleri Yıllık Raporu

Share

Toplumun Ezilmesi ve Ülkenin Parçalara Ayrılması

Göze Çarpan İnsan Hakları İhlalleri

I. Giriş ve Metodoloji
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 2011 Haziran ayında kurulmuş bir insan hakları örgütüdür. SNHR bağımsız, kâr amacı gözetmeyen bir sivil toplum kuruluşu olup esas amaçları Suriye’de yaşanan ihlalleri belgelemek ve bu ihlallerin faillerini yaptıklarından sorumlu tutmak ve mağdurların haklarını garanti altına almak yönünde bir ilk adım atmak amacıyla düzenli olarak çalışmalar, araştırmalar ve raporlar yayınlamaktır.
İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR)’nin, SNHR’nın çatışma mağdurları üzerine oluşturduğu tüm analitik istatistiklerinin en önemli ve güvenilir kaynaklardan biri olduğu konusunda kendilerine duyduğu güven dikkate değerdir. Bunun yanı sıra çok sayıda Arap ve uluslararası haber ajansı da SNHR’yi pek çok uluslararası insan hakları örgütü ile bir kaynak olarak kullanmaktadır.
 
2018 yılında SNHR çalışmalarına devam etmiş; yargısız infaz, tutuklama, işkence ve zorla sürülme, yasaklı mühimmat kullanımı ve yüksek tahrip gücü bulunan silahların konuşlandırılması gibi Suriye’deki çatışmaların esas taraflarınca yapılan en belirgin insan hakları ihlallerine ait birçok kategoride yaklaşık 137 rapor yayınlamıştır. Bu raporlar herhangi bir açık kaynaktan alıntı yapılmak yerine tümü doğrudan şahitler ile konuşularak elde edilen yaklaşık 310 adet yaralı ve diğer sağ kalanlar, sağlık görevlileri ve “merkezi sinyal” operatörlerine dayandırılmıştır.
SNHR tarafından kullanılan metodoloji ile ilgili detaylı bilgi için adres
 
Üstelik SNHR raporlarında yer alan tüm saldırılar, bu saldırılar öncesinde veya sırasında hiçbir askeri güç veya silah cephaneliklerinin bulunmadığı sivil bölgeleri hedef almaktadır. Ayrıca olayın faili tarafların, gerçekleşen saldırılar öncesi uluslararası insani hukuk gereğince sivilleri uyardıklarına dair hiçbir kayıt bulamadık.
 
SNHR bizim ekibimizce belgelenen video ve resimleri analiz etmiş, bunları internette yayınlamış veya bize yerel aktivistler aracılığıyla e-posta, Skype veya sosyal medya kanalıyla göndermiştir. Diğer şeylerin yanında bu resim ve videolar; yapılan saldırılar, ölü bedenler, yaralılar ve bu saldırıların arkada bıraktığı büyük yıkımı göstermektedir. Diğer videolar silah, misket bombası, yangın çıkarıcı mühimmat kalıntılarını göstermektedir. Ayrıca işkence nedeniyle ölen kurbanların, çatışan güçlerin saldırılarında öldürülen tıbbi personel ve medya çalışanlarının ve diğer kurbanların resimlerini de bunlara dahil ettik. Önceki raporlarda yer alan tüm video ve resimlerin kopyalarını sakladık, bunları bu raporda gizli bir internet veri tabanında ve ayrıca yedek kopyalarını da sabit disklerde tuttuk. Tüm bu verilerin asıl kaynak materyali ile birlikte depolanmalarını sağladık.
 
Bu rapor sadece belgeleyebildiğimiz az bir miktar ihlali yansıtmakta, Suriye’de meydana gelen ihlallerin büyüklük ve şiddetinin yalnızca küçük bir evrenini göstermektedir Rapor ayrıca bu olayların Suriye’de hayatta kalanlar, topluluklar ya da mülteciler ve diğerlerinin üzerinde yarattığı derin sosyal, ekonomik ve psikolojik yaraları da kapsamamaktadır.
 
Suriye olaylarında Uluslararası insani hukuk ve uluslararası teamül hukuku ile bunlara paralel uluslararası insan hakları kanunu, geçerli hukuk dizileridir. Çatışmanın tüm tarafları bu hukuk dizilerine bağlıdır.
 

Raporun tümünü göster

Available In

Subscribe

Latest Articles

Related articles

COVID-19 : Les gouvernements de la région MENA doivent prendre des mesures urgentes pour protéger...

À la lumière de la pandémie de COVID-19 − qualifiée « d'urgence de santé publique de portée...

Özet Rapor Kürt Öz Yönetim Güçleri Tarafından Gerçekleştirilen Tutuklama Sayıları ve Zorla Kaybolma Vakalarındaki Artış

I. Kürt Öz Yönetim Güçleri’nin Denetimi Altındaki Bölgelerde Yaşayanlar İçin Kara bir Yılın ve Düzinlercesini Etkileyen Yaygın...

Euro-Med et le Réseau Syrien appellent le Conseil de sécurité à prendre une position décisive...

Genève- L'Observatoire Euro-Méditerranéen des Droits de l'Homme et le Réseau Syrien des Droits de l'Homme ont condamné...

les groupes de défense des droits de l’homme condamnent l’exécution sommaire du défenseur des droits...

La famille de Bassel Khartabil, un ingénieur logiciel syro-palestinien et activiste pour la liberté d'expression, a confirmé...